Tango si cele cinci oglinzi (II)
10/09/2016Weekend de Yoga in Busteni
10/10/2016Dansul perfect
Articol despre Salsa, Kizomba si Bachata scris de Iulian Puica.
Ce este dansul?
Cine se incumeta sa dea o definitie? Bine…te poti rezuma la definitia din DEX si poti spune ca este un ansamblu de miscari pe ritmurile muzicii etc. dar e ca si cum ai spune ca pictura este activitatea de a aplica vopsea pe o panza cu ajutorul pensulei.
Eu nu ma incumet sa pornesc intr-un astfel de demers, mult prea vast si prea profund pentru un muritor de rand ca mine.
Insa ceva nu-mi da pace de la un timp. Ceva in legatura cu dansul.
Dansul a fost de cand ma stiu prezent in viata mea sub diverse forme. De la primele miscari pe ritmul muzicii in copilarie, la dansul de la petrecerile din liceu si din discotecile studentesti pana la dansul in doi, singuri, in momentele de maxima intimitate.
Exista partea vazuta a dansului care incanta privitorul dar, despre ea, ii las pe specialisti sa vorbeasca.
Eu vreau sa vorbesc despre partea simtita a dansului.
Am simtit dintotdeauna cum ritmul, alert sau lent al muzicii, trece prin mine si ma face sa vibrez alaturi de el. Dar cam atat. Cam atat pana acum aproape un an. Din momentul in care am pasit in studioul de dans con Sabor, lucrurile aveau sa se schimbe pentru totdeauna. Bunul meu prieten „Dansul” avea sa se schimbe, sa capete alte insusiri.
Asa ca acum ma aflu intr-o cautare…
Caut “Dansul perfect”!
Si revin… nu dansul care sa ia nota 10 la un concurs de dans! Nu! Acela are o alta poveste, o poveste cu munca, ore de repetitii, sudoare şi de multe ori cu durere. Dansul meu perfect este dansul care “se simte” perfect.
Am invatat sa simt dansul si pentru asta merg la cursuri. Figuri? Cate figuri am invatat de cand vin la cursuri? Nu stiu, putine, cateva… Insa am invatat sa simt dansul si am inceput sa daruiesc in dans. Si este mult mai valoros decât 1000 de figuri in care nu transmiti decat tensiune in bratele partenerei.
Daca in vocea partenerei, la incheierea dansului, cand rosteste cuvintele magice “Iti multumesc” se simte si “cu multă placere” desi nerostit, daca ochii ei abia deschisi dupa visul dansului iti spun la randul lor “a fost un vis frumos” atunci inseamna ca dansul a fost “simtit” de ambele parţi.
Cum ar fi oare “dansul perfect”?
Oare ce duce acolo? Care sunt elementele indispensabile pentru a ajunge acolo? O muzica perfecta? O tehnica perfecta? O locatie perfecta? O partenera perfecta? Toate acestea la un loc sau doar un singur element?
Cine a găsit răspunsul oare?
Eu nu! Dar il caut…
Fotografie realizata de Dragos Grijincu